Lelki egyensúly

Az ember nemcsak testi, hanem szellemi és lelki lény is. Beszélni kell azokról a nézőpontokról is, amik az embernek a lelkében zajlanak, hiszen nagyon sok dolog kihat a fizikális egészségünkre is.

Helyre kell hoznunk a testi és lelki egyensúlyunkat. Ehhez az első lépés, ha odafigyelünk a nyolc alapelvre. A lelki egészség is könnyebben helyreáll.

Nemcsak érzés és nyugtalanság, amit a stressz okoz. A stresszről mindenki hallott már. Legalább olyan módon, hogy megtapasztalta, miszerint a mai világnak egy „elengedhetetlen” tartozéka. Sokan csak mint érzésre gondolnak a stresszre. Sajnos, ezek a folyamatok, amik a stressz hatására bennünk zajlanak, valóságos kémiai anyagok termelődését okozzák. Például az adrenalin nevű hormont. Ez olyan mérgező hatással van a szervezetünkre, amely károsítja a sejtek anyagcseréjét, illetve rombolja az immunrendszerünket.

Azok a bizonyos falósejtek, amik a védelmi funkciót látják el, az adrenalin hatására komolyan károsodnak. Mit tehetünk, hogy a stressz ne őrölje fel az erőnket, és ne károsítsa az egészségünket? Milyen segítséget vehetünk igénybe?

A stresszkezelésről külön előadást lehetne tartani. Akik a múltkor hallgatták az előadást, valami képet kaphattak arról, hogy lehet kezelni a stresszt. Hogy mennyire fontos ebben a bizalom, a hit Istenben, erről kell beszélnünk. Azok a pszichoszomatikus betegségek, amikre nincs magyarázat, amikor minden vizsgálat eredménytelen, akkor a betegek számára nincsen semmi más gyógymód, csak ez az egy. Amikor az ember megtalálja a lelki békéjét.

Tudták, hogy miközben a stressz és a negatív hatás mérgező hormont termel, a másik oldalon a pozitív gondolatok, a szeretet, az örömérzés, a béke és a testmozgás is, endorfint termel. Ezt más néven boldogsághormonnak szokták nevezni. Serkenti a memóriát, és jótékonyan hat az egészségre, erősíti az immunrendszerünket.

Fontos, hogy ne feledjük, pozitív vagy negatív dolgokkal foglalkozunk. Ez egyedül a mi döntésünk. Jó dolgokon gondolkodunk-e, vagy inkább szorongunk, félünk, és aggodalmaskodással nézünk a jövőbe. Ezt egyedül mi döntjük el. Valamit kaptunk Istentől, amivel minden egyes ember rendelkezik. Ez a szabad akarat. A választás képessége. Egyik oldalon a rossz dolgok, a másikon a jó, a pozitív dolgok állnak

Milyen negatív dolgok vannak az életünkben? Nyugtalanság, aggodalom, félelem, szorongás, bűntudat, reménytelenség, düh, harag, nehez-telés. Mindenki számára ismerős a képlet. Nap mint nap átéljük egyiket másikat. A másik oldalon viszont ott van valami, ami sokkal megnyugtatóbban hangzik. A nyugalom, a béke, a biztonságérzet, a megbocsátás, a szeretet, az öröm. Hogy melyik van az életünkben túlsúlyban, ez rajtunk múlik.

Az adrenalin tehát elősegíti a rákos sejtek fejlődését, infarktust okoz, sokkal fogékonyabbá tesz a betegségekre, az endorfin pontosan ellentétes hatást fejt ki. Erősíti az immunrendszert, és növeli a mennyiségét. A béke, a szeretetérzés, az öröm és a testmozgás. Ha valaki depressziósnak érzi magát, máris vegye igénybe a törvény második pontját, vagyis mozogjon, sétáljon. Jobban fogja érezni magát.

Ha a jó utat választjuk szabad akaratunknál fogva, és engedelmeskedünk azoknak az erkölcsi, fizikális, természeti törvényeknek, amelyeket Isten adott nekünk, akkor az Ő ereje áll a rendelkezésünkre, hogy mi tudjuk választani és megtenni azt, ami a mi áldásunkra szolgál.

Fontos, hogy jól használjuk az akaraterőnket. Választhatjuk az életet. Nagyon szép idézetet választottam a Bibliából. Pontosan erről szól. Mózes ötödik könyvében, a 30. fejezet 19. verse a következőképpen szól.

„Bizonyságul hívom ellenetek ma a Mennyet és a Földet. Hogy az életet és a halált adtam élőtökbe, az áldást és az átkot. Válaszd azért az életet, hogy élhess, mind te, mind a te magod.” Tehát Isten adott egy választási lehetőséget.

Minden választási, döntési alkalommal egyedül rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e eluralkodni magunkon a félelmet, vagy bízunk abban, hogy aki ezt a két utat adta, a jobbat akarja nekünk megmutatni. A bizalom az egyetlen dolog, ami segít legyőzni az aggodalmat. Jó, ha ezt a bizalmat valaki olyan felé gyakoroljuk, aki tényleg képes megmutatni, mi válik az áldásunkra.

Hatalmas ereje van a szeretetnek, mindenki tudja. Akik gyakorolják, illetve, akik hagyják, hogy ez az érzés rajtuk keresztül is eljusson másokhoz, azoknak az élete megváltozik. Az önző emberek mindig könnyebben betegszenek meg. Azok, akik készek még a legnehezebb körülmények között is másoknak adni, mások felé fordulni, azoknak az embereknek az életében valóban megmutatkozik a jobb út.

Bátorítok mindenkit, hogy válassza Isten útját. Hiszen Ő az egészséget, a boldogságot és az életet adta nekünk. Mindenki szabadon dönthet. Használják azt a kis fekete könyvet, ami az élet útmutató kézikönyve. Minden nagy kérdésre megtalálják a választ benne. Ez a legjobb nyugtató. Amikor igazán átadják az életüket annak a kezébe, aki a legjobbat akarja, akkor megtapasztalják, hogy ez a döntés gyógyítani fog.

Facebook Comments