Magyar tudósok találhatták meg a helyet, ahol lefejezték Keresztelő Jánost

Magyar régészek azt állítják, hogy azonosíthatták azt a helyet, ahol halálra ítélték Keresztelő Jánost.

A Biblia és Flavius Josephus ókori történetíró is bemutatják, hogy Heródes Antipász, I. Heródes fia miként végeztette ki a prédikátort, aki megjövendölte Jézus eljövetelét Krisztus előtt 29 körül. Utóbbi szerint a kivégzésre a mai Jordánia területén található Machaerus erődben került sor, a Holt-tenger közelében.- ír az origo a régészeti kutatásról.

A bibliai történet szerint Heródes Antipász, I. Heródes fia feleségül akarta venni a testvére özvegyét, Heródiást, de ezt Keresztelő János nyíltan ellenezte. A fejedelem születésnapján a nő lánya, Salomé egy táncot lejtett, amely annyira megörvendeztette a férfit, hogy megígérte, teljesíti a lány egyik kívánságát. Salomé édesanyja kérésére Keresztelő János fejét kérte az uralkodótól, amelyet végül meg is kapott: Heródes Antipász egy tálcán nyújtotta át neki.

A Machaerusnál feltárt udvar lehet valószínűleg az a hely, ahol Salome előadta a táncát és ahol Heródes Antipász úgy döntött, hogy Keresztelő Jánost lefejezik – írta dr. Vörös Győző, a Machaerusnál zajló ásatások és felmérések vezetője a „Szentföld” című könyvben, amit a Live Science online tudományos portál idéz.

“Az 1980-ban feltárt udvarban található egy félkör alakú fülke, amely valószínűleg a trón maradványa, ahol Heródes Antipász ülhetett.” – mondta, majd hozzátette: a trón jelenléte megszilárdítja a táncparkettre vonatkozó következtetéseket.

A régészeti csapat ezért rekonstruálta az udvart, és több képet is közzétett, amelyek megmutatják azt, hogyan nézhetett ki a terület Keresztelő János kivégzése idején.

“Történelmileg valószínűsíthető, hogy az ásatások során valóban előkerült Salmone táncának a helyszíne.” – mutatott rá Morten Hørning Jensen, a Norvég Teológiai Iskola professzora, aki a „Heródes Antipaász Galileában” című könyvet írta.

Néhány tudós azonban nincs meggyőződve arról, hogy az újonnan azonosított mélyedés valóban az uralkodó trónjának maradványait rejti. Szerintük a Machaerusnál talált trón kisebbnek tűnik apja, Heródes királyéhoz képest, amelyet egykor a Jericho téli palotájában találtak.

Forrás: hitradio.hu

Facebook Comments